Kategorier

Hvordan sette opp et bryllupsbudsjett?

Tekst: Katrine Olsen og Roger Gustavsen
Publisert: Februar 2006


Den viktigste delen av bryllupsplanleggingen er å bestemme og sette et budsjett. Budsjettet er viktig fordi det er opp i mot umulig å vite hva en har råd til i forhold til hver del av bryllupet, hvis det ikke er regnet ut en sammenlagt kostnad som er komfortabel for paret

Antakelig vil dere finne ut at å sette et budsjett for bryllupsfeiringen er den delen av planleggingen som er vanskeligst. Dette er fordi en selvfølgelig vil ha det beste og mest minneverdige bryllupet en på noen mulig måte kan ha.

BryllupsbudsjettDe dagene hvor foreldrene til bruden betalte for feiringen er stort sett forsvunnet. Foreldrene vil fortsatt kanskje bidra med endel som en gave til brudeparet, men det er ganske sjeldent at foreldrene står for hele kostnaden av bryllupet. Stort sett så er nok dette for at foreldrene ikke har råd, og en må jo være enig i at å ha et bryllup på 50-100 gjester er forholdsvis dyrt. Uansett så vil nok et par som skal gifte seg nå om dagen, foretrekke å betale for bryllupet selv fordi det i større grad garanterer at feiringen og bryllupsdagen kan planlegges akkurat slik de vil ha det, uten innblandelser fra familien rundt.

I disse dager så betaler 4 av 5 par for bryllupet selv, og det er til stor hjelp å vite hvordan budsjettet burde bli fordelt. Når dere lager dere ett budsjett så begynn med den summen dere synes dere har råd til å bruke på hele bryllupet - inkluder alt.

Et bryllup i Norge idag koster i gjennomsnitt rundt 80.000kr. Dette er ikke et akkurat-tall, men det gir en liten pekepinn på hva man skal begynne med hvis man vil ha et 'normalt' bryllup idag. Etter å fått fastsatt deres egen sum, så begynn å del denne opp prosentvis i de forskjellige hoveddelene til bryllupet. Hvor mye dere skal bruke på for eksempel bryllupsklærne, ringene, middagen, dekoreringen av bryllupslokalet, bryllupsbilen osv. Hvis du ikke synes du er flink nok til å bestemme prosenten for de forskjellige kategoriene alene, så er det jo alltid lov å spørre andre om hjelp, eller rådføre deg med en eldre søster eller en venninne som allerede er gift.

Det finnes dessuten noen bryllupskalkulatorer rundt omkring på internett som du også kan bruke, som ofte kan være en god hjelp til å finne ut av hvor mye man kan bruke til hver del. Og hvis du vil ha veldig mange bryllupskalkulatorer å velge mellom, så let etter utenlandske bryllupsider. Her kan du gratis registrere deg som bruker og få tilgang til masse nyttige verktøy som dette. Med disse bryllupskalkulatorene kan du enkelt putte inn den samlede summen dere har regnet ut for hele bryllupet, og så vil kalkulatoren regne ut hvor mye penger dere bør sette av til de forskjellige delene av deres bryllup.

Når du har funnet ut hvor mye som kan brukes til hver del, så tar du disse forskjellige delene og deler de opp i de minste detaljene. Detaljene bør bestå av alle de områdene som er viktig for deg å ha med på bryllupsdagen, og du bør passe på at alle delene har den summen som ser fornuftig ut iforhold til hva du tror de forskjellige detaljene vil koste. Dette er nødvendig for at du skal kunne se om drømmebryllupet ditt vil kunne bli en virkelighet i forhold til hvor mye dere har å bruke.

Her er en noen få ideer til hvordan du justere utgiftene, hvis du synes du kommer til kort i forhold til budsjettet.

  • Reduser antall gjester. Er det virkelig så viktig at din onkel Rolf som bor i Sveits og som du aldri har møtt dukker opp til middagen?
  • Kan det gjøres noe med middagen? Vil koltbord bli billigere?
  • Må du nødvendigvis tilby gjestene gratis alkohol under hele bryllupsfeiringen?
  • Hva med å leie en flott ny Mercedes eller Audi, eller er det nødvendig med den hvite Limousinen?


Det er bare ved å sette opp budsjett på skriftlig vis at dere vet hva dere kan ha råd til å hva dere ikke vil ha råd til. Det er ingen god ting å prøve å huske alt sammen uten å skrive det ned. Da vil du mest sannsynlig oppleve at det ble utrolig mye dyrere enn hva dere hadde tenkt dere. Og tross alt så vil dere ha nok av utgifter å tenke på etter bryllupet, når dere skal starte det nye livet som mann og kone.

Det er veldig liten mening i å begynne og lage økonomiske problemer for seg selv ved å bruke mer enn man har råd til på den lykkeligste dagen i livet, nemlig bryllupet.