Kategorier

Hvordan skal bryllupskaken velges?

Tekst: Katrine Olsen og Roger Gustavsen
Publisert: November 2006


Bryllupskaken - En viktig del av bryllupet!

BryllupskakeEn stor del av bryllupsfeiringen er den flotte bryllupskaken som står klar etter middagen. De fleste gleder seg til å få med seg øyeblikket da dere kutter det første stykket sammen. En stor og absolutt viktig tradisjon. Bryllupskaken deres, både hel og delt, kommer garantert til å herske på mange av bildene som gjestene tar, og den vil alltid være nært i minnet om deres bryllupsdag. Derfor burde dere sette av litt tid til å velge ut den viktigste kaken dere noen gang vil komme til å spise i deres liv. Bryllupskaken!

Fra gammel tradisjon var bryllupskaken i 3 lag, brudeparet stod på toppen hånd i hånd, oppå et lag med marsipan eller krem. Ettersom tiden ikke går annet en fremover, så har også denne bryllupstradisjonen utviklet seg litt. Heldigvis kanskje?

Ikke alle brudepar er overbegeistret for vaniljekrem eller marsipan. Det er iallefall hundrevis av kaketyper å velge mellom, med stor variasjon i både form og design så vel som smak. Du kan tilogmed få designe din egen kake, og du kan velge stort sett hva det skal være i forhold til utforming. Bakerier har med tiden også fått mye større konkurranse enn før, og dette kan dere selvfølgelig dra nytte av. Sjekk med flere bakere angående pris før dere velger ut den kaken dere vil ha.

Når dere har bestemt dere for et kakedesign, eller om dere har laget deres eget forslag; Før dere går ut å ser etter den perfekte bryllupskaken, her er noen nyttige tips:

Bryllupskake design1. Størrelsen på bryllupskaken: Størrelsen vil avhenge av antall gjester dere venter skal komme. Hvis dere planlegger å legge av litt til gjester som ikke kunne komme til selve feiringen, eller om dere har familie langt unna men som fortsatt ønsker å ”delta litt” i bryllupet ved å få tilsendt litt av kaken (Ja, det går faktisk helt fint! Vanlig er det også!) så burde dette bli tatt med i planleggingen på hvor stor kake dere bør bestille.

2. Kakedesign: Først av alt kan dere se gjennom bilder av utvalget fra forskjellige konditorier og bakerier. Å bla gjennom norske og utenlandske bryllupsmagasiner er selvølgelig heller ikke dumt. Her finnes det masse gode ideer både på det som er tradisjonelt og på kaker som kanskje er litt utenom det ”vanlige”. Denne artikkelen du leser nå viser jo at du bruker internett, så hvorfor ikke også bruke internett til hjelp for å finne en ordentlig flott bryllupskake dere begge liker. Skulle dere være så uheldige (eller kravstore) at dere faktisk ikke finner noen forslag dere faller for, kan dere jo som sagt selvfølgelig designe en bryllupskake helt selv!

3. Smak: Samtidig som det er viktig at bryllupskaken appellerer til de visuelle sansene, er det jo enda viktigere at den smaker godt. Ellers blir dere jo helt sikkert sittende med masse uspist bryllupskake, og det er jo ikke det koseligste som kan skje. Smaksforslag en kan velge mellom i disse dager strekker seg heldigvis litt lenger enn bare marsipan og krem. Hva med vanilje, sjokolade, fruktkake, sukkerbrød eller ostekake? Tilogmed mousse-fyll er helt ok idag.

Og som et lite, men smart tips helt til slutt hva angår smak: Skal dere ha en bryllupskake i flere lag, hvorfor ikke gardere dere litt, og tilby gjestene flere smaker? Marsipan i bunnen, frukt i midten og sjokolade på toppen? Alle delene kan dekkes med krem så det ser likt ut. Men gjestene kommer iallefall garantert til å like ideen, og det siste dere gjør den dagen er iallefall ikke å kaste bryllupskake!

De fleste bakerier og konditorier ser helst at du bestiller minst et par måneder før du skal ha den. Så ikke vent til siste øyeblikk før du skal velge bryllupskake. La kaken bli en del av bryllupsplanleggingen som er tenkt på tidlig, hvis ikke kan det hende dere må klare dere uten!