Planlegge bryllup med et mindre budsjett

Publisert første gang: Desember 2007

Det var dagen du aldri kommer til å glemme. Han satte seg ned på et kne, presenterte deg for en overveldende forlovelsesring, og du takket gledelig med et høyt og tydelig «Ja!». Adrenalinet ditt øker hver gang du uttaler: «Vi skal gifte oss!»

– Spenningen kan forøvrig forminskes endel når bryllupskostnadene ikke lenger bare er en tanke, men en realitet.

I følge nettsamfunnet «Bryllupsvenner.no» viser snittmålinger fra budsjettverktøyet at brudepar i 2013 benyttet ca. 94.500,- på sitt bryllup.

Det vil si at mange par bruker langt over 100.000 kroner på sin feiring, og for å gjøre det enda litt verre, så er dette ofte ikke engang medberegnet bryllupsreisen.

– Er det virkelig mulig å planlegge et minneverdig bryllup uten å låne seg til over pipa i banken? 

Absolutt! 

Disse få budsjettipsene vil hjelpe deg til å feire en bryllupsdag med stor suksess – fra blomster og pynting til lokaler og kjole – uten å ruinere verken dere eller banken.

Rimelig eller iallefall billigere brudekjole

En av de viktigste elementene i en bryllupsplanlegging er hva du som brud skal ha på deg. De fleste bruder har for lengst bestemt seg for at de selvfølgelig skal gifte seg i en brudekjole, og siden brudekjoler ofte skal være så unike som mulig, koster de også deretter.

Du vil nok uten å tenke over det, bruke lengst tid på å velge den brudekjolen du skal ha. Brudekjolen du helt sikker vil lete etter, er den perfekte – den kjolen som tar pusten fra både brudgommen samt alle gjestene, i det du går nedover midtgangen og vet at du nå er minutter unna å høre presten si: «Jeg erklærer dere nå for rette ektefolk å være».

Det er altså denne kjolen som ofte kan få selv store budsjetter til å sprekke, men tenker du litt annerledes, trenger den ikke være så dyr allikevel;

Det første du bør gjøre er selvsagt å se ut de kjolene du liker best. Enten i vanlige fysiske salonger og butikker, eller på nettet. Kikk gjerne på norske bryllupssider som selger kjoler. Uansett hvilken kjole du til slutt bestemmer deg for å prøve å få tak i, så forsøk så godt du klarer å være ute i god tid.

Høsten er nemlig ofte riktig tid å handle brudekjolen på, hvor temaet også handler litt om å spare penger. Våren er den dyreste. Da er alle designerne klare med «årets modeller», og som du sikkert vet er «årets modeller» også de dyreste. Spiller det noen rolle om brudekjolen er fra 2015, eller 2013 – så lenge du synes den er vakker – og det er den brudekjolen du ønsker?

Ta kontakt med butikken for å høre når høstsalget starter, og om de kommer til å redusere prisen på kjolen du har sett deg ut. Husk at det er lov å diskutere pris uansett.

En annen mulighet du har i forhold til å gjøre kupp på billig brudekjole, er å lete etter brudekjoler som er tilsalgs på privatmarkedet. Mange bruder velger å selge sin brudekjole etter seremonien, og du kan da finne praktfulle kjoler til en mye lavere pris enn hva de koster i brudesalonger eller i nettbutikker. Brudekjolen er brukt 1 gang, 1 kveld – og dermed er det en supergod deal hvis du får brudekjolen til f.eks. 50%. Da bør du også kunne påspandere brudekjolen en profesjonell rens – så er den definitivt like god som ny!

Den tredje løsningen på en rimelig brudekjole, er om du uansett skal på en ferie eller en tur til et annet land en stund før bryllupet deres finner sted. Reiser dere for eksempel bare til Danmark, kan prisnivået være et helt annet. Er dere på en romantisk forlovelsestur til Budapest kan det være enda rimeligere. Fra en artikkel skrevet i VG.no kom det frem at samme brudekjole kan koste 2050 kroner mindre i Danmark, og nesten 2500 kroner mindre i Budapest. Men husk da å handle for under 6000 kroner totalt. Dette er nemlig totalsummen du kan handle for i utlandet, uten å betale for fortolling. Dette gjelder om dere er på reise utenfor Norge i over et døgn.

Det fjerde alternativet er å være aktiv på brudeshows og bryllupsmesser. Kanskje har en av brudekjoleutstillerne et messetilbud til deg? Spør venninner som vil være med, og kikk etter drømmekjolen på en bryllupsmesse!

Mange muligheter for rimelige blomster

Populære blomster for brudebuketter er roser, liljer og gardeniaer. Selv om disse blomstene så absolutt er nydelige og skjønne, kan de også være fryktelig dyre. Igjen er «Til Bryllupet» sitt råd å kikke litt online.

Det finnes et godt antall firmaer på internett som sender friske og flotte blomster til en mye mer fornuftig pris enn lokale blomsterhandlere. Og hvis du ønsker det, kan de fleste kontaktes for å sette sammen en pakke med både brudebukett, bordoppsatser og blomster til eventuelt forlovere eller brudepiker i samme tema.

Blomstene sendes direkte hjem til deg, eller til bryllupslokalet deres. Dere kan for eksempel kikke litt på Interflora.no eller euroflorist.no. Eller så søker dere på Google, enkelt og greit etter «Blomster til bryllup».

Hvis dere synes prisen fremdeles er litt høy, kan dere for eksempel prøve å bytte ut roser med nelliker. Nelliker er lekre og luftige, kommer i en regnbue av farger, og koster langt mindre enn roser. Floristen dere velger kan helt sikkert også tilby en overflod av andre idéer som møter budsjettet deres.

En annen mulighet er silkeblomster. I utlandet er dette veldig populært, men det finnes også norske firmaer som tilbyr blomster av silke, selv om det kan hende dere må lete litt ekstra. Silkeblomster med god kvalitet kan være så virkelighetsnære at det vil være oppimot umulig å se at blomstene ikke er ekte. Ordenlig proffe silkebuketter har vi funnet til priser rundt $20 (USD). Noe annet flott med å ha silkeblomster er at disse ikke visner dagen etter, og kan derfor også beholdes som et minne fra bryllupsdagen.

En imponerende bryllupsfest på et overkommelig budsjett

De fleste brudepar vier nesten halve budsjettet på selve bryllupsfesten. Det går forøvrig an å legg opp til en fantastisk fest uten å falle over bord i forhold til økonomien. Ved siden av tipsene dere allerede har lest over, kan dere spare mye penger ved å følge disse sparetipsene, og fremdeles holde standaren på et høyt nivå:

Den typiske bryllupsfesten som blir holdt på kveldstid, inneholder gjerne en treretters middag. Et av tipsene er å holde seg unna indrefiléten, eller hummermiddagen, og heller erstatte med kylling eller flotte pastaretter. Ikke bare er disse rettene en god del billigere, de er også mye sunnere.

Alkohol er en annen betydningsfull utgift. Istedet for å gå for en fullstendig åpen bar, så gjør det litt enklere. Tilby gjestene to eller tre imponerende viner som passer godt til måltidet dere serverer. Så kan de heller velge mellom disse.

De fleste vil ikke en gang lure på hvor drinkene blir av, de vil heller bli imponert over at de kan velge mellom forskjellige viner. Hvis middagsbudsjettet allikevel sprekker, så flytt bryllupsfesten til tidlig ettermiddag. Bryllupsfester som holdes litt tidligere på døgnet fokuserer gjerne mindre på maten, og i stedet for en full middag, så serveres det gjerne snitter eller andre type småretter. Dette kan se vel så flott ut, og blir uansett godt likt av gjestene. Dette kan redusere utgiftene deres betraktelig.

Ønsker du å pynte litt ekstra ved bordet, og ikke vil koste på deg unik bryllupspynt i lange baner, så har selvfølgelig Til Bryllupet haugevis med rimelige alternativer, med god kvalitet som virkelig gjør bordet lekkert, stemningsfullt og flott.

Gjør flere ting selv

Du kan selvfølgelig også gjøre mye selv. Det er det ikke noe galt i, og ofte så blir stemningen under festen enda mer personlig om bruden selv har laget noe av pynten.

Du kan for eksempel gå en tur i naturen å finne masse flotte steiner, grener eller skjell – og gjøre disse om til fine dekorasjoner. Er du i tillegg litt praktisk av deg, og kan sy eller hekle litt, er det ingenting i veien for å lage servietter, bordkort eller annet tilbehør du måtte komme på. Dette forutsetter selvfølgelig at du har litt tid på deg før bryllupet. Jo mer du lager selv, jo mer minner vil du skape rundt vielsen og bryllupsfesten deres.

Gjestene vil også helt sikkert komme til å kommentere overfor hverandre og til deg over hvor flott dere har gjort det. Og alle positive tilbakemeldinger teller masse når det kommer til en minneverdig og flott bryllupsfest.

Om du skriver ut denne artikkelen og leser den et par ganger, kommer du helt sikkert også til å få andre idéer til hvordan dere kan spare litt i forhold til bryllupsbudsjettet. Det viktigste er at du føler deg avslappet med tanke på planleggingen. For å være avslappet renser vekk stress, og stress kan fort ødelegge litt av den fantastiske tiden du nå skal inn i.

Vi håper du vil kose deg med planleggingen av bryllupet deres, klarer å holde budsjettet på et fornuftig nivå, og med alt du sparer av utgifter kan det hende dere til slutt får muligheten til å forlenge bryllupsreisen deres enda litt lenger enn hva dere i utgangspunktet hadde tenkt.

– Lykke til, hilsen fra Til Bryllupet!

Har du andre gode tips?

Similar Posts